De eerste keer...
15 juni
2015

Voor het eerst naar de sauna gaan kan spannend zijn. Waar bevind alles zich, wat zijn de regels, wat kan je verwachten, kortom wat zijn de do’s en don’ts.

Vrijwel alle resorts zullen je bij binnenkomst vragen of je bekend bent met hun sauna en of je een rondleiding met uitleg wenst. Voor de overige gevallen waar dit niet gebeurt hebben we vast wat tips voor je op een rijtje gezet.

 

Zelf meenemen of huren

Tijdens je verblijf in de sauna is het gebruik van een badlaken en badslippers in veel gevallen verplicht en daarnaast mag men in veel sauna’s alleen in badjas het horeca gedeelte betreden. Praktische tip: een extra handdoek voor na het douchen is wel zo prettig en fris. Naast zelf meenemen kan je een badlaken, handdoek en badjas meestal ook huren, badslippers kunnen vaak alleen gekocht worden.

 

Badkleding

Doorgaans ben je in de sauna naakt. Gebruik van badkleding is alleen mogelijk op vaste dagen, meestal de eerste maandag of dinsdag van de maand. Er is verschil tussen een "uitsluitend badkleding dag" en een "badkleding mag dag" Als je badkleding bij je eerste bezoek prettig vind vraag er dan naar bij je reservering.

 

Sauna verschillen

Er zijn verschillende saunacabines, variërend in temperatuur van zo'n 60 tot 95 graden, met droge warmte of juist vochtige en kruidige warmte. Alleen door de verschillende cabines te ervaren kun je ontdekken wat jezelf prettig vind. Ook verzorgen bijna alle saunacomplexen verspreid over de dag opgietingen (Löwly), waarbij met verschillende geuren water en ijs een aparte saunabeleving wordt gecreëerd. Klik hier voor de uitgebreide beschrijving van een Löwly.

 

Huisregels

In de sauna is rust het motto, veel sauna’s zijn stilteruimtes. Neem daarom geen telefoon mee in de sauna of het wellness plein. Ben je met een groep, praat dan gedempt en respecteer andermans rust. Verder is het goed om te weten dat in de meeste sauna's zowel gewenste als ongewenste intimiteiten niet worden getolereerd. Het is altijd handig om voor je bezoek de huisregels van het sauna- of wellnessresort door te lezen.

 

Saunarondje

Om bij je eerste bezoek zelf te ervaren hoe jou lichaam reageert op de sauna kun je het best de volgorde van een standaard saunarondje aanhouden. Deze is als volgt: toilet, douchen, voetenbad, sauna, koelen in de buitenlucht, koelen met koud water, rusten. Als je eenmaal weet hoe je op de sauna reageert kun je hier naar eigen inzicht van afwijken. Klik hier voor de uitgebreide beschrijving van een saunarondje. Sauna tip: begin na het voetenbad in de stoomcabine, deze is minder heet en warmt je lichaam op voor een volgende warmere sauna.

 

Horeca en Wellness

Veel sauna's hebben uitgebreide horeca en wellness mogelijkheden zodat je van je saunabezoek een complete dag 'uit' kunt maken met bijv. een massage, hammam of rhassoul behandeling of maak je dag compleet met een lekkere lunch of diner.

 

Laatste update: 13-03-17
Meer in deze categorie: Een sauna rondje »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat je de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

SaunaScout Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van leuke nieuwe sauna's en aanbiedingen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Nieuw op saunascout

SaunaScout aanbieding: Sauna Zwaluwhoeve