We herkennen het vast allemaal wel. Iemand verteld iets met zoveel overtuiging, en het klinkt nog logisch ook. Dan zal het wel waar zijn, maar is dat ook zo… Wij hebben een top 10 van sauna fabels en feiten voor u op een rijtje gezet. Heeft u ze ook juist ingeschat?

 

De Fabels

#1 De sauna is goed voor de lijn

Helaas… Hoewel je door het zweten veel vocht verliest, helpt een saunabezoek niet om af te vallen. Het is mogelijk dat je na een dagje sauna wat minder weegt dan daarvoor, maar dat wordt binnen enkele uren gecompenseerd door te drinken (zie feit #5).

#2 met of zonder badkleding in de sauna, het maakt geen verschil

Wellicht voelt het in het begin wat onwennig, maar naakt in de sauna is hygiënischer en veel vrijer. Het zweet dat je verliest, blijft namelijk in je badkleding zitten. Daarnaast kun je minder goed afkoelen met badkleding aan, en juist dit is heel belangrijk. Uit dus dat badpak en zwembroek.

#3 Zwangerschap en sauna gaan niet samen

Ga je regelmatig naar de sauna, dan is je lichaam hier aan gewend. Mits je gezond bent en de zwangerschap goed verloopt, kun je zonder problemen gebruik maken van de sauna. Wees echter wel extra voorzichtig tijdens de eerste drie maanden, je baby is dan nog volop aan het ontwikkelen en erg vatbaar voor invloeden van buitenaf.

#4 Liggen is beter dan zitten in de sauna

Of je nou gaat zitten of liggen in de sauna, het maakt niet uit. Waar het om gaat is dat je je prettig voelt en dat je de temperatuur goed kan verdragen. Kies wanneer je lichaam nog niet gewend is aan de temperaturen voor een bank onderin de sauna. Boven in de sauna is het het heetst en kan meer dan 10 graden verschillen met de laagste bank.

#5 Wanneer je last hebt van je luchtwegen kun je beter niet naar de sauna

Juist wel…! De droge warmte die in een sauna heerst, helpt de spieren te ontspannen. Dit zorgt voor een betere, diepere ademhaling. Daarnaast wordt de slijmafscheiding in de luchtwegen gestimuleerd. Voor mensen met veel vastzittend slijm is regelmatig bezoek aan de sauna juist heel goed.

 

De feiten

#1 Sauna bezoek verlaagt de stress

In de sauna ben je offline, dat alleen al haalt veel onrust weg. Daarnaast werkt een sauna vertragend voor lichaam en geest want je doet niets. Je geeft je over aan de warmte en sfeer in de sauna of je gaat lekker relaxen. De spanning verdwijnt uit je lichaam en je hoofd komt tot rust.

#2 Er is verschil tussen droge en natte sauna’s.

In een droge sauna kan de temperatuur oplopen tot 100 graden en is dan nog steeds te verdragen. Het verschil zit in de luchtvochtigheid. Wanneer deze laag is, houd je het vaak langer uit. Bij een Löwly gaat altijd de temperatuur in de cabine omlaag, maar de luchtvochtigheid enorm omhoog wat het zo intens maakt.

#3 Je lichaam went aan regelmatig sauna bezoek

je kunt inderdaad je lichaam "trainen" door regelmatig naar de sauna te gaan. Ook zul je als ervaren saunabezoeker minder snel kou vatten. Door de hitte verwijden je bloedvaten en door te koelen versmallen zij weer. Wanneer je dit ritueel regelmatig herhaalt, train je je lichaam. Uiteindelijk zul je merken dat je lichaam steeds minder gevoelig wordt voor de temperatuurverschillen!

#4 Het is goed voor je immuunsysteem

Wie regelmatig naar de sauna gaat, heeft tot 30% minder kans om een verkoudheid op te lopen. Maar daarnaast heeft het nog veel meer werkingen! Het verhoogt de weerstand en bovendien werkt een dagje lekker zweten tegen huidproblemen. Ook hebben astmatische mensen baat bij een saunabezoekje, omdat het de luchtwegen vrijer maakt.

#5 Tijdens en na een saunabezoek moet je veel drinken

Als je naar de sauna gaat, verlies je veel vocht (zie fabel #1). Daarom is het aan te raden om na elke saunabeurt twee tot drie glazen koel water te drinken. Voldoende water drinken en goed koelen zorgt ervoor dat je de dag zonder hoofdpijn kunt afsluiten.

 

Kijk hier voor meer informatie over sauna gebruik

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat je de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

SaunaScout Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van leuke nieuwe sauna's en aanbiedingen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Nieuw op saunascout